Προετοιμασία εργαστηρίου

Και φτάνει μια στιγμή που πρέπει να προετοιμάσεις ένα καινούριο εργαστήριο…
Ποιά τεχνική να είναι το θέμα σου; Ποιά κατασκευή; Να είναι άραγε κόσμημα ή αντικείμενο;

Κάνεις μια πρώτη βουτιά στο κιβώτιο με τις παλιές τεχνικές, τις αποτυχημένες προσπάθειες, κοιτάς σημειώσεις και φωτογραφίες από παλιές δουλειές…

Ανοίγεις βιβλία άλλων καλλιτεχνών, ανοίγεις περιοδικά και χαζεύεις ατελείωτα βιντεάκια στο you tube …

Μελετάς σχήματα, κύκλους, τρίγωνα, κώνους, κύβους…

Ψάχνεις συνδυασμούς υλικών, πολυμερής πηλός και σύρμα;… ύφασμα και σκληρυντικό υγρό;… χάντρες και κορδέλες;… φτερά και πούπουλα;…

Ψάχνεις την έμπνευση σου στη φύση, και παίρνει φωτιά το National Geographic channel και το Discovery channel,  κοιτάς τα χρώματα του φθινοπώρου, τις ρίγες της τίγρης και της ζέβρας, τη χρωματική παλέτα του λευκού στο βόριο πόλο…!

Ακόμα αναρωτιέστε γιατί ο τίτλος του blog είναι Δημιουργικές Διαταραχές;

Και ξαφνικά σου έρχεται η έμπνευση και παίρνεις την τελική απόφαση για την δημιουργία του εργαστηρίου! Θα φτιάξουμε βραχιόλι, με πολυμερή πηλό, σύρμα και τεχνική νερομπογιάς…

Πάμε πίσω λοιπόν να μελετήσουμε αυτή την τεχνική και να κάνουμε έρευνα και να δημιουργήσουμε κάτι νέο και αλλαγμένο! Ποιος την ξεκίνησε; Ποιος την χρησιμοποίησε περισσότερο; Υπάρχουν παραλλαγές;

Εμείς ποία παραλλαγή θα δημιουργήσουμε; Τι καινούριο μπορούμε να προσθέσουμε στη διαδικασία;

Και ξεκινούμε τη δουλειά… Αφού αποφασίσουμε τα βήματα για το στήσιμο του βραχιολιού. (πόσα ψησίματα θα του κάνουμε, πόσο σύρμα θα χρησιμοποιήσουμε και σε τι πάχος, θα έχει κούμπωμα ή θα είναι ανοιχτό, θα αποτελείται από κομματάκια ενωμένα μεταξύ τους ή θα είναι μονοκόμματο)

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο χρονοβόρο είναι να δημιουργήσεις από την αρχή ένα νέο εργαστήριο! Πόσες προσπάθειες, λάθη και επαναλήψεις μπορεί να χρειαστούν για να φτάσει κοντά μας ένα ωραίο αποτέλεσμα… Πόση από τη δημιουργικότητα και τη ψυχή σου μπορεί να ρίξεις σε μια τέτοια δουλεία…

Γι’ αυτό θα έρθω και στο ερώτημα της αντιγραφής και αναπαραγωγής σεμιναρίων και εργαστηρίων.  Είτε  αυτά τα αγοράσαμε ηλεκτρονικά είτε μέσα από βιβλία είτε αν παρακολουθήσαμε ένα εργαστήριο από κοντά, δεν είναι σωστό να εκμεταλλευτούμε τον κόπου του εκπαιδευτή και να πάμε να μοιραστούμε αυτές τις γνώσεις με τους φίλους μας!  Πολλοί εκπαιδευτές έχουν αυτή τη δουλειά σαν το κύριο τους επάγγελμα και στην ουσία τους κλέβουμε από το εισόδημα τους αν μοιραζόμαστε τα εργαστήριά τους. Συνεπώς αν θέλουμε αυτοί οι εκπαιδευτές να συνεχίζουν να δημιουργούν και να μας προσφέρουν τα εργαστήρια τους ας σταματήσουμε όλοι την αντιγραφή! Εύκολο δεν είναι;

Μέχρι νεωτέρας λοιπόν, να ‘στε καλοί με τον κόσμο!

Μ.

 

 

2 thoughts on “Προετοιμασία εργαστηρίου”

    1. Ευχαριστώ! Σκέφτηκα πως για να εκτιμηθεί ο κόπος και η δουλειά μας κάποιος πρέπει να τα πει και αυτά!! 😊

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: